En la conquesta del Nou Món, una part de la feina era evangelitzar la població indígena en la religió catòlica. Per a aconseguir-ho, músics espanyols es van traslladar als virreinats d'hispanoamèrica exercint de mestres de capella, exportant l'estil de la música coral europea del renaixement i barroc, però fusionant-la amb ritmes, textos i altres elements autòctons per a fer-la atractiva als natius i facilitar així el seu propòsit.
El Cor Mos Cantars fa un breu repàs a alguns dels villancicos més originals, atractius i interessants d'aquesta època, on es posa al descobert l'inseparable lligam entre la música i la història.
El programa es centra inicialment en l’evolució les obres de Gaspar Fernández, gran compositor, mestre de capella de Puebla de los Ángels (Mèxic), que deixa un llegat de més de 300 obres. Per a facilitar la comparació, hem seleccionat exclusivament alguns villancicos de temàtica nadalenca, a través dels quals se’ns anirà desvetllant de quina manera l’església anava penetrant en la gent i la cultura del Nou Món.
Més endavant el programa presenta altres villancicos de compositors posteriors, deixebles alguns de Gaspar Fernández, que permeten mostrar com evoluciona l’estil, els textos i la música en els següents anys.
Per a la confecció d’aquest programa, el Cor Mos Cantars ha efectuat una important tasca de recerca i documentació; algunes de les obres han estat publicades per primera vegada fa menys d’una dècada, i les universitats d’Hispanoamèrica tot just han començat fa pocs anys a fer una acurada recerca històrica sobre la seva música del segles XVI i XVII.
En náhuatl i mestizo:
Guineos i negrillas:
El segle d'or de la literatura espanyola:
Virregnat de Nueva España
Virregnat de Perú: